Hovedstol

En hovedstol kan defineres som det beløb en faktura eller et lån udgør i alt.
Hovedstolen er ret essentiel at kende til når du eksempelvis stifter et lån eller har en inkassosag.

Hvad er en hovedstol?

Uanset om du taler lån, inkassosag eller anden fordring, så er en hovedstol et udtryk for det oprindelige beløb, du skylder eller har en fordring for.

Er der tale om et lån eller lignende, så er hovedstolen det oprindelige beløb der er lånt – uden renter, afdrag, stiftelsesomkostninger eller lignende.

Hovedstol i forbindelse med inkasso

En hovedstol i forbindelse med inkasso er i lighed med optagelsen af et lån, det oprindelige beløb der skyldes hos en debitor – og dermed uden renter, inkassogebyr, inkassosalær og rykkere.

Hos nogle inkassobureauer og advokater vil den remisse du får i forbindelse med inkasso, altid nævne en indbetaling som en hovedstol.
Faktuelt er det en smule misvisende – da mange fejlagtigt tror at det er det hele beløb der er hovedstolen. Dermed vil mange kunder hos et inkassobureau og inkassoadvokat da også tit sige “Jamen skyldner skylder jo mere end det der står som hovedstol” – og det kan i visse tilfælde også være korrekt.

Årsagen er dog relativ simpel og årsagen skal da også findes i, at mange inkassosager ofte er opdelt i en eller flere afdrag i forbindelse med en afdragsordning. Dermed vil remmiteringen (den opgørelse du får i forbindelse med indbetalingen på en inkassosag) benævne “hovedstol”. Denne hovedstol skal ikke ses som den oprindelige hovedstol – men derimod skal det forståes som “det der er betalt” – remmiteringen vil derudover fortælle kreditor de yderligere renter, gebyrer og lignende som advokten eller inkassobureauet har taget til dem selv i forbindelse med inkassosagen.