Factoring

Factoring er en form for debitorfinansiering, også kaldet fakturabelåning.
Det betyder i praksis, at man sælger tilgodehavende gæld til et factoringselskab.

Hvad er factoring?

Factoring findes i mange former og arter – men er i sin grundform salg (eller belåner) en fakturaer til et factoringselskab, der herefter varetager administrationen omkring fakturaen og den videre kontakt og behandling af debitor. Betalingen er ofte i form af en større procent af fakturaen.

Factoring kan ses som en hel eller delvis outsourcing af virksomhedens håndtering af debitorfunktionen og dermed arbejdet med fakturaer og evt. udsendelse af rykkere og inkasso, hvis fakturaen ikke betales efterfølgende.

Factoring er af nogle også kaldetfakturabelåning og debitorfinansiering. Factoring bør anses som en belåning og af samme årsag er flere danske og udenlandske virksomheder også ejer af banker og finansieringsselskaber.

Hvordan virker factoring?

Factoring kan foregå på forskellig vis fra selskab til selskab – men fungerer typisk ved at du som virksomhed (kreditor) overdrager alt information om en faktura til et factoringselskab, der herefter giver besked til debitor om, at betalingen skal foregå til factoringsvirksomheden.

Alt arbejdet med fakturaen herefter administreres eksternt og du som kreditor skal typisk ikke foretage dig andet.

Betalingen for din faktura vil typisk samtidig med at fakturaen overdrages til factoring – det skaber dermed den åbenlyse fordel, at du som virksomhed får en bedre likviditet, qua du får betaling med det samme for din faktura – i stedet for at vente.
Betalingen for fakturaen er typisk til et væsentlig lavere beløb end fakturaens hovedstol (oprindelige beløb). Typisk vil du som virksomhed og kreditor kunne få 60-80% for dine fakturaer – dermed tager factoringselskabet 20-40% for arbejdet med din faktura.
Årsagerne viser at være mange, en del af forklaringen skal findes i at mange fejlagtigt tror inkasso dels ikke er besværet værd, er ineffektivt og dels tilbyder få inkassobureauer mulighed for enkeltsager.

Hvad koster factoring?

Mange virksomheder tror factoring er en gylden løsning på at undgå dårlige betalere – desværre er det ikke sådan, og i mange tilfælde kan factoring faktis også være en for dyr løsning – men det har dog også sine administrative og likviditets-mæssige fordele for dig som erhvervsdrivende.

Factoring har sine åbenlyse fordele hvis du som virksomhed vil være sikker på at få dine fakturaer ind – men gå på kompromis med ikke at få det fulde beløb.